UniFi Anten
UniFi – Anten Radyasyon Modellerine Giriş
Radyasyon Modeli Nedir?
Her kablosuz cihazda, antenler, kablosuz spektrum üzerinden veri gönderilip alınabilmesi için elektrik gücünü radyo dalgalarına dönüştürme temel işlevini yerine getirir. İster basit bir çift kutuplu anten isterse birden fazla anten dizisi olsun, tüm antenler güç alacak ve antenden yayılan farklı bir üç boyutlu şekilde iletecektir. Bu modeller, anten radyasyon modelleri olarak adlandırılan grafik desenlerin kullanımıyla kavramsallaştırılabilir.
Tipik olarak, bu grafikler, ya çeşitli açılardan (düzlem desenleri olarak bilinir) kesitler alarak ya da bir cismin üç boyutlu şeklini taşıyan çizimler/grafikler kullanarak, bir veya birden fazla frekansta kazancı ölçerek bir radyasyon modelinin şeklini gösterir. nesne (3-D desenler).
Ubiquiti, UniFi yöneticilerinin UniFi erişim noktalarını ortamlarında nasıl dağıtacaklarını daha iyi anlamalarına ve planlamalarına yardımcı olmak için mevcut her UniFi Erişim Noktası modeli için her iki grafik türünü de sağlamıştır. Bu makale, her bir AP modelinin farklı radyasyon modelini paylaşmayacak (her UniFi AP modeli için radyasyon modelleri UniFi – UAP Anten Radyasyon 20Modellerimizde bulunabilir ), bunun yerine sağlanan anten radyasyon modellerinin nasıl okunacağını ve anlaşılacağını açıklayacaktır.
Anten Kazancı Nedir?
Anten radyasyon modellerini anlamak için esas olan, neyi ölçtüklerini bilmektir. Anten kazancı, bir antenin belirli bir yönde ne kadar verimli sinyal gönderip aldığını ölçer. Bu, tipik olarak dBi olarak kısaltılan desibel-izotropik kullanılarak ölçülür. İzotropik bir anten, teorik olarak her yöne eşit olarak yayın yapan bir antendir. Veya başka bir deyişle, izotropik bir radyatör, mükemmel bir küre olan şişirilmiş bir balon gibidir.
Bu nedenle dBi, bu teorik antene göre anten kazancının yönlülüğünü/verimliliğini ölçer. Aşağıdaki örnekteki halkaya bakarsanız, 0 dBi’deki kırmızı halka, aynı güç gücündeki (bu durumda 5.2 GHz) izotropik bir radyatörün anten modelini temsil eder.
Bu örnekte, anten, izotropik radyatöre göre 0 derece yönünde 10dB daha fazla verime sahiptir. Bu örnek, 270 derece dışındaki tüm yönlerde daha yüksek verimliliğe sahiptir; bu, tüm istemciler 270 derecelik nokta etrafında konumlanmış olarak bu antenle bir erişim noktası dağıtmak istemeyeceğiniz anlamına gelir.
Düzlem Modelleri: Azimut ve Yüksekliği Anlama
İki ana tip düzlem deseni vardır: azimut ve yükseklik. Azimut, ufuklara ulaşan kazancı gösteren anten modelinin kuşbakışı görünümünü temsil eder.
Ubiquiti’nin sağladığı azimut çizimleriyle, deseni, doğrudan tavana monte bir erişim noktasının altında duruyormuş ve erişim noktasından yatay olarak tüm yönlere giden arsa ile yukarı bakıyormuşsunuz gibi hayal edin.
Farklı renkli halkalar, AP’nin hemen altından 10 derecelik artışlarla (Teta: 70, 80 ve 90 derece) hafifçe eğri durduğunuzda azimut görünümünün nasıl değiştiğini temsil eder.
Bu çizgiler AP’den ne kadar uzakta çizilirse AP’nin o yönde ne kadar kazanç ilettiğini gösterir. Ölçek, dış çevrede 10, 5, 0, -5, -10, vb. ile başlayan dBi’lik artışlarla sağlanır.
İkinci tip düzlem desenleri, yükseklik düzlemi diyagramlarıdır. Yükseltme düzlemi diyagramı, erişim noktası ile ufukta belirli bir açıdan bakacak olursanız, anten radyasyon modelinin bir kesitini temsil eder.
Çoğu UniFi erişim noktası tavana veya duvara monte edilmek üzere tasarlandığından, sinyal, montaj tarafının tersi veya U sembolüne bakan yön için optimize edilmiştir. Bu nedenle Ubiquiti, yüksekliği 90 – 270 arasında çıkarmayı tercih etti.
Düzlem Modellerini Görselleştirme
Anten ışıma modellerinin nasıl okunacağı anlaşıldıktan sonra, grafiği üç boyutlu olarak görselleştirmek çok yararlıdır.
Daha önce tartışılan grafiklerin bize ne gösterdiğini daha iyi görselleştirmemize yardımcı olmak için birleşik bir azimut ve dikey yükseklik çizimlerinin genel bir örneğinin 3B sunumuna bir göz atalım:
Bu örnekte, tavana monte edilmiş bir AP’ye bakıyoruz. U’nun oryantasyonuna dayanarak, her bir düzlemi birbirine göre görselleştirmek için örnek anten radyasyon verilerini kullanabiliriz. Kırmızı düzlem azimuttur, mavi, 0/180’den gelen yüksekliktir ve yeşil, 90/270’ten gelen yüksekliktir. Modelin/kazancın ölçeklenmediğini ve gerçek hayattaki bir dağıtımda şekillerin gösterdiğinden çok daha fazla yayın yapacağını unutmayın. Bunun yaptığı şey, size anten radyasyon modelinin şeklinin bir göstergesini vermek ve çoğunlukla bunun her yöne yeterli bir sinyal seviyesi sağlaması gerektiğini söylemektir.
AP’ye göre bu düzlem modellerinin konumunu anlamak, bir anten modelinin üç boyutlu şeklinin nasıl görüneceği hakkında kabaca bir fikir edinmenize yardımcı olabilir.
3D Radyasyon Modelleri
Düzlem desenlerine bir alternatif olarak – 3B radyasyon desenleri, radyasyon desenlerinin gerçek dünya şeklini görselleştirmeyi çok daha kolaylaştırabilir. Bazen bu 3B desenler, işlenmiş bir 3B şekil olarak sağlanabilir, ancak aşağıdaki gibi çok renkli bir desende de sağlanabilir:
Bu model, her yönde hem azimut düzlemi hem de yükseklik düzlemi diyagramlarını içerir. Grafik boyunca değişen renk, sağdaki renk skalası kullanılarak tanımlanabilir.
Çevre/çevre boyunca 0 – 360 arasındaki açılar, AP’nin merkezinden tüm yönlerde azimutu temsil eder. Görselleştirmeye yardımcı olmak için, grafiğin yönünü belirtmek için 5 renkli noktanın her biriyle bir görüntü sağladık.
Gördüğünüz gibi, 3B çizim, AP ile yüz yüze gelmeniz durumunda yön kazancının görsel bir temsilidir.
Aşağıdaki animasyonlu görüntü, 15, 30, 45, 60, 75 ve 90 derecelik artımlı bir ölçekle, grafik içindeki her artan halkanın neyi temsil ettiğini gösterir.
Yukarıdaki gibi UniFi – UAP Anten Radyasyon Modelleri makalesinde sağladığımız 3B radyasyon çizimlerinin çoğu, yalnızca AP’nin yüzünden çıkan düzlemde AP’den yayılan alanı kapsar. Ancak, UniFi Mesh Erişim Noktaları gibi duvara veya tavana monte edilmek üzere tasarlanmamış birkaç AP’miz için yükseklik 90 dereceye çıkmak yerine, grafik ölçeği 180 dereceye genişletilir.
Örnek: UAP-AC-M Radyasyon Grafiği |
Dağıtımlar için Radyasyon Modelleri Nasıl Kullanılır?
Bir kablosuz dağıtıma hazırlanırken, anten radyasyon modelleri kullanışlı olabilir. Bir örneğe bakalım:
Bu örnek görüntüde, TV veya akıllı termostat gibi kablosuz bir cihazla en iyi bağlantıya sahip olmak için en iyi kazancı elde etmek için bir UniFi AP‘yi nereye yerleştirmemiz gerektiğini görmemize yardımcı olması için radyasyon kalıplarını kullanabiliriz. Ancak, bir oturma odası gibi daha küçük alanlar düşünüldüğünde bu anten kazancının bu örnekte göründüğünden çok daha az bir fark yaratacağını unutmayın.
Bu grafikleri kullanırken sinyalin genel şeklini göz önünde bulundurun ve bunu UniFi erişim noktalarınızı nasıl dağıttığınızı bildirmek için kullanın, yani bir UAP-AC-PRO’yu müşterinin ufkundan ziyade belirli bir alanın üzerine tavana yerleştirmek.
Sinyaldeki küçük varyasyonlar konusunda aşırı endişe etmeyin, çünkü bunlar performansta herhangi bir anlamlı farklılığa katkıda bulunmayacaktır, yani, bir sinyalin kabaca 1 dB’lik bir iyileşmesi gibi görünen şeyden yararlanmak için bir masayı üç fit sağa hareket ettirmek. verilen bir yön. Grafiğe göre farklı görünse de genel şekil, kablosuz dağıtımınızın yol gösterici yönü olmalıdır.
Anten radyasyon modelleri, optimum performans göz önünde bulundurularak bir ağ planlanırken değerli bir araçtır. UniFi AP‘nin radyasyon modellerini incelemek için aşağıdaki İlgili Makalemize bakın.
Bir AP’nin tavana nasıl doğru şekilde kurulacağını görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.