Yavaş Wi-Fi Hızı
Tanıtım
Bildirilen en yaygın Wi-Fi performansı endişelerinden biri, beklenen Wi-Fi hızından daha yavaştır. Bu bir dizi faktörden kaynaklanmaktadır:
- Hız sorunları, çoğu kablosuz ile ilgisi olmayan çok çeşitli ağ sınırlamaları ve sorunlarından kaynaklanabilir.
- Tipik ağ kullanımında azalan hızın fark edilmesi kolaydır.
- İnternet hız testleri en yaygın olanıdır ve bazen ağ performansını değerlendirmek/kıyaslamak için kullanılan tek araçtır: ve tutarsız ve yanlış olabilir.
- ISS’ler ve donanım satıcıları, gerçek hayattaki kullanımdan farklı olan teorik performansı en yüksek olan ürünleri pazarlar.
Wi-Fi Performansını Ölçme
Wi-Fi performansına bakarken bir adım geri atmak ve Wi-Fi’nin nasıl çalışması gerektiğini düşünmek önemlidir. Wi-Fi, maksimum verim ve kararlılık pahasına kablolu ağlar üzerinden mobilite, ölçeklenebilirlik ve rahatlık avantajı sunar. İstemci performansıyla ilgili olarak, modern Wi-Fi, müşterilerin kablolu bir ağa bağlı olmama avantajlarından yararlanmalarını sağlarken kapsama alanı genelinde performansta gözle görülür bir azalmayı önleyecek şekilde tasarlanmıştır.
Kablosuz aktarım hızıyla ilgili endişelerin çoğu, istemcilerin gerçekte ne kadar bant genişliği kullandığına ilişkin anlayış eksikliğinden kaynaklanmaktadır. 300 Mbps ve 500 Mbps arasındaki fark önemli görünebilir, ancak performanstaki fark muhtemelen istemci kullanımı yoluyla asla fark edilmeyecektir.
Performans düşüşü olmadan hangi aktarım hızı istemci cihazlarının kullanması gerektiğine ilişkin tahmini gereksinimler aşağıda verilmiştir (daha fazla bilgi için buraya bakın ):
İstemci Uygulamasına Özel Bant Genişliği Gereksinimleri
Başvuru | Potansiyel En Yüksek Verim | Ort. Kullanılan Verim |
Web Tarama/E-posta (Hafif) | 1 Mb/sn | .25 Mb/sn |
Web’de Gezinme/E-posta (Orta) | 2 Mb/sn | .5 Mb/sn |
Web’de Gezinme/E-posta (Ağır) | 4 Mb/sn | 1 Mb/sn |
Apple Facetime Görüntülü Görüşme (HD kalitesi) | .7 Mb/sn | .7 Mb/sn |
Skype Grup Görüntülü Arama (7+ kişi) | 8,5 Mb/sn | 8,5 Mb/sn |
Netflix Video Akışı (HD Kalitesi) | 5 Mb/sn | 5 Mb/sn |
Netflix Video Akışı (Ultra HD Kalitesi) | 25 Mb/sn | 25 Mb/sn |
UniFi’nin ürünleri, aynı anda birçok müşteri için bu tipik kullanımı sağlayabilmelerini sağlamak için tasarlanmış ve test edilmiştir. Şu anda UniFi ürün serisinde sunulan herhangi bir Erişim Noktası (AP), herhangi bir istemci uygulamasının gerçekçi olarak gerektirebileceğinden çok daha fazla potansiyel verim sunar.
Bir UniFi Erişim Noktası mümkün olan hızı sağlayamazsa, bu genellikle çevresel sınırlamaların veya dağıtımdaki diğer darboğazların bir sonucudur. UniFi, kullanıcıların bu faktörleri tanımlamasına ve uygun yapılandırmayla bunları hafifletmesine yardımcı olabilecek birçok araç sağlar.
Ön koşullar
Bu makalenin geri kalanında aşağıdaki ön koşulların karşılandığı varsayılmaktadır:
1. Darboğazları ortadan kaldırın
Kablosuz performansınızı iyileştirmeye çalışmadan önce, Kablosuz ağınızın dışındaki tüm darboğazları belirlemeniz önemlidir. Darboğaz, diğer her yerde performansı sınırlayan bir ağ altyapısındaki bir noktadır. Genellikle zayıf Wi-Fi hızının yanlış bir şekilde Wi-Fi donanımının/yapılandırmasının bir sonucu olduğu varsayılır, ancak aslında cihazdan gelen bir darboğazın sonucudur. İşte bazı yaygın darboğaz örnekleri:
- ISP Planı, performansı/hızları Wi-Fi’nin sağlayabileceğinin çok altında sınırlar. Örneğin, bir planın hizmette 100Mb/25Mb aşağı/yukarı bant genişliği sınırı olabilir. Eski cihazlar da dahil olmak üzere her UniFi cihazı bu sınırı çok aşabilir. Aşağıdaki resme bakın.
- İstemci sayısı/kapsama gereksinimleri için çok az AP.
- Eski/arızalı ethernet kabloları.
- Eski LAN donanımı.
- Eski Kablosuz donanım.
- 5GHz’i desteklemeyen eski istemci cihazları.
- Tek bir kanalda çok fazla gürültü.
Aşağıda, yaygın bir ağ darboğazına bir örnek verilmiştir:
Wi-Fi hız testi sonuçlarının ISP tarafından nasıl sınırlandırılabileceğini gösteren diyagram
En azından herhangi bir darboğazı ortadan kaldırmanın kolay bir yolu, kablolu bir cihazı bir AP’deki ikincil bağlantı noktasına takmak ve Wi-Fi performansını test etmek için kullandığınız hız testini yapmak ve sonuçları birbiriyle karşılaştırmaktır. Kablolu hız testlerine kıyasla kablosuzda bir miktar performans düşüşü görmek normaldir, ancak en azından kablolu ağınızın AP’ye neler sağlayabildiğini bildiğinizden emin olun.
2. UniFi OS Konsolunuzu ve UniFi Erişim Noktası (AP) Ürün Yazılımınızı Güncel Sürüme Güncelleyin
Ubiquiti’nin Donanım Yazılımı güncellemeleri genellikle performans iyileştirmeleri içerir: performansı test etmeden önce UniFi OS Konsolunuzu ve UniFi cihazlarınızı mevcut en güncel donanım yazılımına güncellediğinizden emin olun.
Sık Karşılaşılan Sorunlar/Düzeltilecek Adımlar
Bu bölüm, UniFi Ağlarında hızların düşmesine neden olan en yaygın sorunlardan bazılarının yanı sıra bunları çözecek adımları incelemektedir.
Kanal genişliği
Kanal genişliği, özellikle UniFi cihazlarının değiştirdiği tek bir kablosuz yönlendirici ile karşılaştırıldığında, UniFi kurulduktan sonra düşük hız testi sonuçlarının en yaygın nedenidir. 5GHz radyodaki varsayılan UniFi yapılandırması, büyük ortamlar (40MHz kanal genişliği) için optimize edilmiştir, çoğu bağımsız yönlendirici ise bir evde/ofiste (80MHz) tek AP olarak kullanım için optimize edilmiştir.
Bir UniFi AP’nin maksimum hızını doğru şekilde test etmek için 80 MHz’e geçin. 80 MHz kanallar, 40 MHz kanalların tepe hızının iki katından fazlasına sahiptir.
AP’yi 80MHz kanal genişliğini kullanacak şekilde değiştirmek için Cihazlar > AP’ye tıklayarak Özellikler Paneli > Radyolar > RADIO 5G (11N/A/AC) öğesini açın, Kanal Genişliğini VHT40’tan VHT80’e değiştirin, Değişiklikleri Kuyruk’a ve ardından Değişiklikleri Uygula’ya tıklayın.
Özet: Az sayıda AP kullanıyorsanız, daha yüksek en yüksek verim için AP’lerde 5 GHz kanal genişliğini 80 MHz’e değiştirin. Daha büyük ortamlarda, performans için 40 veya 20 MHz kanal genişliğinin tavsiye edildiğini ancak en yüksek verimi sınırlayabileceğini unutmayın.
Girişim/Kanal Örtüşmesi
Wi-Fi performansı ve kararlılığı için potansiyel olarak en olumsuz çevresel faktör kablosuz parazittir. Parazit diğer kablosuz ağlar, hava durumu radarı vb. gibi harici kaynaklardan gelebilirken, dahili parazit aynı kanalda birbiriyle örtüşen cihazlardan gelebilir.
Varsayılan olarak, UniFi Cihazları otomatik kanal atamalarıyla kurulur, ancak bu, hız/performans ile ilgili endişeleriniz varsa dağıtımınız için ayarlamak isteyeceğiniz bir şeydir.
Yüksek yoğunluklu/yüksek öncelikli Wi-Fi dağıtımları için tam bir site araştırması yapılması önerilir. Bu yapılmadıysa veya site bunu garanti etmiyorsa, Ağ uygulaması bir RF taraması yaparak AP’leriniz için daha iyi bir kanal ataması bulmanıza yardımcı olabilir.
Bunu yapmak için Cihazlar > Özellikler Paneli > Araçlar > RF Ortamı’nı açmak için AP’ye gidin ve Tara’ya tıklayın .
Chanel: 1/6/11 Bu kanallardan birini seçin, bir RF taraması en temizini seçmenize yardımcı olacaktır.
Kanal genişliği: VHT40
Opsiyonel VHT80/VHT160 (Hızları artırır ancak daha fazla parazite neden olabilir.)
Chanel: 36/44 | İsteğe bağlı (149/157)
Bu kanallardan birini seçin, bir RF taraması en temiz olanı seçmenize yardımcı olacaktır.
DFS mantığını anlamadığınız sürece DFS Kanallarını kullanmaktan kaçının.
İletim Gücü: Orta (Yüksek)
Ayarlar > Kablosuz Ağ > SSID > 802.11 Hızı ve İşaret Kontrolleri
DITM 2G Dönemi: 3
DITM 5G Dönemi: 3
Bu tarama 5-10 dakika sürecek ve önce 2,4 GHz kanalları dolduracak ve ardından 5 GHz kanalları daha sonra güncellenecektir.
RF taramanız bittiğinde, 5G’yi seçin ve kanal genişliğine ve her bir kanalın ne kadar kullanıldığına göre düzenlenmiş kanalların bir listesini göreceksiniz. En az gürültüye sahip görünen bir kanal seçin ve AP’nizi bu kanala atayın.
Bunu yapmak için Cihazlar > AP’yi tıklayarak seçin ve Özellikler Paneli > Özellikler > Radyolar > RADIO 5G (11N/A/AC) öğesini açın ve istediğiniz kanalı seçin.
Birden fazla AP kullanıyorsanız, her AP’nin yakındaki bir AP ile aynı kanalı paylaşmadığından emin olun ve birbirine bitişik kanalların bulunmasından kaçının çünkü bu aynı zamanda parazite neden olabilir.
Özet: Girişim/kanal çakışması performansın düşmesine neden olabilir. Hız testi sonuçlarının parazitten etkilenmediğinden emin olmak için AP’lerin en uygun kanala atandığından ve yakındaki herhangi bir AP’nin kanalını paylaşmadığından veya buna bitişik olmadığından emin olun.
Sinyal Kalitesi
Wi-Fi hızını güçlü bir şekilde etkileyebilecek bir diğer faktör, AP ile istemci cihaz arasındaki sinyal kalitesidir. İstemciler bir erişim noktasından uzaklaştıkça ve sinyal zayıfladıkça, istikrarı sağlamak/mümkün olan en iyi performansı sunmak için AP, telafi etmek için veri aktarım hızını düşürür.
En yüksek verimi test ederken, AP’ye engel olmadan yeterince yakın durduğunuzdan ve istemci sinyal gücünün maksimum %99’a yakın olduğundan emin olun. İstemci cihazlarınız 5GHz’de sürekli olarak zayıf sinyal gücüne sahipse, 5GHz’de İletim Gücünü artırmayı deneyin.
5GHz’de TX gücünü artırmak için cihaz yapılandırması > Radyolar > Radyo 5G (11N/A/AC) seçeneğine gidin ve İletim Gücü altındaki açılır kutudan yalnızca “Yüksek” öğesini seçin .
Özet: Verimi test ederken, cihaz ile AP arasındaki sinyal gücünü dikkate aldığınızdan emin olun, bunu Ağ uygulamasında İstemciler sekmesinde bulabilirsiniz. 5GHz’deki aralık çok düşükse, AP’nin 5GHz radyosunda İletim Gücünü artırmayı düşünün.
Tutarsız/Yanlış Hız Testi Yöntemleri
Düşük hız testi performansının bir başka nedeni de tutarsız veya hatalı verilerdir. Farklı hız testi uygulamaları çok farklı olabileceğinden, cihazlar arasında karşılaştırma yaparken aynı hız testi yöntemini kullandığınızdan emin olun.
UniFi bir hız testi içeriyor olsa da, özellikle UniFi’nin mevcut hız testi sunucuları sınırlı olduğundan ve sonuçlar hız testi sunucusunun yakınlığına çok duyarlı olduğundan, sonuçlar genellikle gerçeklikten çok daha düşüktür. UniFi sonuçlarınızı kontrol etmek için popüler bir hız testi uygulaması veya web sitesi kullanmayı deneyin. Birden çok kez test ettiğinizden emin olun ve karşılaştırmanızı bilgilendirmek için varsayımlara veya geçmiş verilere güvenmeyin.
Tek başına Wi-Fi hızını en doğru şekilde değerlendirmek ve diğer faktörleri ekarte etmek istiyorsanız, kablolu ve kablosuz bir istemci/iki kablosuz istemci arasında bir iPerf testi yapmayı deneyin. iPerf yalnızca ağınızdaki iki cihaz arasındaki bant genişliğini ölçer. iPerf’in hala kullanabileceğiniz sözdizimi, akış sayısı, paket boyutu vb. ile sınırlı olabileceğini unutmayın, bu nedenle iPerf’i kullanmadan önce ne yaptığınızı anladığınızdan emin olun.
Özet: Speedtest sonuçları genellikle hatalıdır. Cihazlar, kablolu ve kablosuz vb. arasında karşılaştırma yaparken tutarlı hız testi yöntemleri kullandığınızdan emin olun. Birden çok platform kullanarak onaylayın/test edin. UniFi hız testleri, genellikle daha popüler olan diğer hız testi uygulamalarından daha az doğrudur .
Müşteriye Özel Sorunlar ve Sınırlamalar
Wi-Fi kıyaslama yaparken, istemcinin kendisinin performansı sınırlamadığından emin olmak için cihazlar arasında karşılaştırma yapmak da önemlidir. İstemci CPU kullanımı, ağ kartı sürücüsü, Wi-Fi özellikleri, yazılım gibi faktörlerin tümü hız testi sonuçlarını etkileyebilir.
Birden fazla cihazla test ettiğinizden emin olun. En yüksek verimi gerçekten ölçmek için UniFi AP’nin yetenekleriyle eşleşen bir cihazı test etmelisiniz. Örneğin, bir cihazla test yapıyorsanız, 5GHz anteninin kaç akışı desteklediğini görmek için üretici özelliklerini kontrol edin, yani Apple iPhone 7 2×2’dir, UAP-AC-PRO 3×3 5GHz radyoya sahiptir, bu nedenle bu iPhone en yüksek verimi sınırlayacaktır.
Wi-Fi ile ilgili bir performans sorunu tek bir cihazda veya aynı yazılım sürümünü çalıştıran birden fazla cihazda izole edilirse, bu hemen hemen her zaman cihaz/yazılımla ilgili bir soruna işaret eder. UniFi, her bir istemci cihazı çeşidi için nasıl çalıştığını değiştirmez. Diğer satıcı ürünlerinde aynı cihazla benzer sorunlar yaşayan diğer kullanıcıları bulmak için bir web araması yapmayı deneyin.
Tek bir cihazdaki performansın düşmesinin, arızalı bir AP’nin işareti olmadığını unutmayın. UniFi AP’ler, eski istemci cihazlarla geriye dönük olarak uyumludur ve cihazların eski donanımlarına bağlanabilmesi, AP’nin tasarlandığı gibi çalıştığının bir işaretidir.
Özet: Wi-Fi performansını kıyaslarken birden fazla istemci cihazını test edin. İstemciye özel sorunlar yaygındır ancak büyük ölçüde AP yapılandırması/donanımı ile ilgisizdir.
Ek Adımlar
Önceki adımların her birini gözden geçirdikten sonra, sorun çözülmüş gibi görünmüyorsa, kablosuz performans sorunlarını gidermeye yönelik bazı öneriler için bu makaleye göz atın.
Diğer UniFi yöneticilerinden öneriler almak isterseniz, topluluğumuza göndermekten çekinmeyin .
Kablosuz performansla ilgili olarak UniFi cihazları/yazılımları ile ilgili bir soruna işaret eden sorunlar için, UniFi desteğine ulaşmaktan çekinmeyin. UniFi destek ekibinin müşteriler için ağları optimize edemediğini ve doğası gereği kozmetik olan veya gerçek bir UniFi performans sorununu göstermeyen performans sorunlarına, yani hız testi sonuçlarını 400 Mbps’den 600 Mbps’ye iyileştirmeye yardımcı olamayacağını lütfen unutmayın. .
İlgili Makaleler
UniFi – Hata Ayıklama Metrikleriyle Wi-Fi Sorunlarını Belirleme
UniFi – Bağlantı Sorunlarını Giderme
UniFi – airTime: Wi-Fi Performansınızı Ne Yiyor?